domingo, 20 de mayo de 2007

HISTORIA DELS JOCS TRADICIONALS

EL DIABLE ENTRE ELS SASTRES

El més famós dels jocs de birles de taula és indiscutiblement el joc conegut com "El Diable entre els Sastres" o "Birles de Bar" o "Birles de Taula" o "Birles d'Interior".Este joc peculiar va aparéixer en el segle XVIII i es va miniaturitzar enginyosament de forma tal que no es necessitara una banda de llançament - en canvi, els nou bolijos es paren en una taula quadrada on una bola que s'engrunsa al voltant d'un pal els derroca. En 1783, alguns assidus concurrents al teatre i sastres van armar escàndol en el Teatre Real, sobre una obra que els sastres pensaven insultar. Es van cridar els Dragons per a detindre l'enrenou i ho van fer de forma tan entusiasta que la premsa local va comparar els seus mètodes amb la bola de fusta solcant per entre les birles de taula. Després d'este incident, el joc de Birles de Bar sovint es va cridar "el Diable entre els Sastres".



Ací es veu una versió moderna i comercial de Birles de Taula. Dalt a la dreta està una versió de Birles de Taula per a xiquets comprat en la dècada de 1970.




EL DIABLE ENTRE ELS CALDERERS

Un joc de taula jugat amb baldufes i birles és populars a Amèrica del Nord on aparentment s'ha passat de generació en generació per més d'un segle.Poc se sap sobre la història d'este joc. No obstant això, encara que virtualment desconegut a Anglaterra hui en dia, dos fonts indiquen que es jugava a Anglaterra en l'última mitat del segle XIX. Un vell joc aparentment es va fer a França en 1850 i el seu amo anglés el cridava "El Diable entre els Calderers". A Amèrica el joc sovint simplement s'anomena "Birles" encara que alguns el criden "Estafador". Encara que no se sap quin és el nom correcte, "Birles" és clarament confús i inexacte. "El Diable entre els Calderers" s'adaptaria molt elegantment com un joc germà de "El Diable entre els Sastres", però es necessita trobar més evidència abans que es puguen traure conclusions.



1 comentario:

sergi dijo...

Moltes gràcies!!