domingo, 13 de mayo de 2007

NOTICIARI DE JOCS TRADICIONALS


III JORNADA DE JOCS TRADICIONALS VALENCIANS


Hui Dijous 1O de maig a partir de les 11:00h tindrà lloc en el Real monestir de Santa Maria de la Valldigna, la III OLIMPÍADA DE JOCS TRADICIONALS VALENCIANS organitzada per la Fundació Jaume II el Just en col·laboració amb l'Escola autonòmica de Jocs Tradicionals.


En aquesta tercera edició participaran al voltant de 400 alumnes de 8 a 16 anys (tercer de Primària a quart de l'ESO) dels centres següents:
La Valldigna de Simat de la Valldigna, Severí Torres de Vila-nova de Castelló, Jaume II el Just de Benifairó de la Valldigna, Mare de Déu del Fonament de Benisanó, Ausiàs March d'Alboraia, Municipal Benimaclet de València, Gençana de Godella i El Trescaire de Vilanova d'Alcolea.

Els xiquets i les xiquetes participants podran jugar a pispes, caixó, canut, llançament al set i mig, cércol, traure xapes del rogle i trompes.


Al matí, els alumnes, lliurement, podran recórrer les set estacions on monitors de l'Escola autonòmica de Jocs Tradicionals els indicaran com cal jugar a cada un dels jocs.
Darrere del menjar tindrà lloc una exhibició del JOC DE PIC i PALA, també conegut en la nostra Comunitat, entre altres, pels noms de “bòlit”, “escampilla”, “volandera” o “emprenyament”.


Els elements de joc, en tots els pobles, són dos: un pal d'uns 15 cm al qual s'ha tret punta en els dos extrems, i un bastó o pala d'uns 50 cm, el qual servirà per a colpejar el xicotet i, una vegada en l'aire, tornar-ho a colpejar per a intentar enviar-ho el més lluny possible.


En la Comunitat Valenciana trobem tres modalitats de joc: distància, “empomar” i “acostar”.
La modalitat que es presentarà és la d'acostar (ficar dins d'un rogle el pal xicotet amb el mínim de colps), perquè és la que millor s'adapta a la realitat escolar.
En finalitzar la jornada a cada centre es regalarà un JOC DE PIC i PALA per a poder practicar-ho en el seu col·legi.

Aquesta olimpíada s'emmarca dins del programa de recuperació del “Patrimoni Lúdic Valencià” que la Fundació Jaume II el Just està duent a terme junt amb l'Escola i la Federació de Jocs Tradicionals.

Amb aquest objectiu en el 2005 es va fer l'edició en castellà i en valencià del llibre COM ES JUGA A… que arreplega la investigació, orígens, regles, objectius… etc, d'aquests jocs de carrer, la majoria recopilats a partir de la tradició oral transmesa pels nostres majors.

L'any passat es va entregar “l'AUCA DELS PISPES”, que és un conjunt d'estampes acompanyades d'una llegenda que es referix als diferents episodis de la història d'aquest joc, que té el seu origen en els antics egipcis i que es va estendre gràcies a l'imperi romà.

També va ser arreplegat en “el llibre dels dons”, de Jaume Roig i es consolida com a joc valencià rebent distints noms.

PROGRAMA

10:00-11:00 h Arribada de participants i esmorzar.
11:00 h. Benvinguda oficial.
11:15-13:30 h Activitats.
13:30 h Menjar.
14 h Exhibició de Pic i Pala.
15:45 h Entrega de Pic i Pala i comiat.

JOCS DIVERTITS PERÒ OBLIDATS


Adeca rescata en un llibre els jocs populars de la comarca d'Alcàntera Aquesta edició pot trobar-se en les biblioteques i col·legis públics de huit pobles.


Els agulles de cap, el cércol, el cambuyero, el palet, els cartons i el consumix-mosca són alguns dels jocs que els xiquets practicaven antigament. En concret, els xavals d'Albarzer la Major, Alcàntera, Pedres Albes, Comes de l'Alborç, Mata d'Alcàntera, Vila del Rei, Brosses i Garrovillas d'Alconetar, segons arreplega el llibre Un passeig per les deveses del Tall , de 40 pàgines i editat per l'Associació de Desenrotllament de la comarca d'Alcàntera (Adeca).Isidro García, tècnic de projectes de l'associació, va comentar que aquesta iniciativa es va portar a cap a fi de recuperar "la cultura i els senyals d'identitat" dels pobles de la comarca d'Alcàntera. Va assegurar que per a això, membres de l'associació van recórrer els huits pobles de la comarca.


Els més majors dels pobles es van convertir durant diversos dies en les verdaderes fonts d'informació que van permetre a membres d'Adeca demanar dades sobre les distraccions més antigues que ocupaven als més jóvens.


Alguns dels jocs que arreplega el llibre encara es mantenen, com els bolindres, la corda o el mocador, però altres ja han caigut en l'oblit i a penes són practicats pels xiquets, que preferixen els videojocs.


Isidro García va lamentar que moltes d'aquestes diversions antigues ja es no practiquen, ja que la majoria fomentaven valors que hui en dia es van perdent. "Els jocs d'abans ensenyaven als xavals a jugar en grup i a gaudir del medi ambient", va comentar García. Hui, tant els videojocs com els ordinadors han esclafat els jocs tradicionals i els han deixat arraconats.Els que assenten enyorança per aquests jocs que ja no es veuen en els carrers, podran recordar-los en les biblioteques i col·legis on es troben diverses edicions del llibre que acaba de publicar Adeca.



Font: www.elperiodicoextremadura.com

No hay comentarios: